top of page

Iedere gebeurtenis die als herinnering een blijvend negatief effect op iemands leven heeft wordt binnen de psychiatrie traumatisch genoemd. Typisch voor een traumatische herinnering zijn de heftige emoties, de levendige beelden en de fysieke reacties daarop. Deze herinneringen worden telkens weer geactiveerd in situaties die lijken op die tijdens de traumatische gebeurtenis. Zo kan later een geluid dat je hoort, een geur die je ruikt of een beeld dat je ziet de beelden en de gevoelens aan die gebeurtenis weer levendig terug brengen. Inclusief alle lichamelijke reacties van toen.

EMDR kan ingezet worden om mogelijk niet verwerkte ervaringen en gevoelens alsnog te behandelen. Meestal heeft ons eigen overlevingsmechanisme de verwerking geblokkeerd. De redenen hiervan zijn dieper liggende psychologische reacties. EMDR kan op een veilige en gedoseerde manier deze blokkades doen opheffen waardoor de verwerking mogelijk kan plaatsvinden.

Een kleine greep uit de klachten die met EMDR al succesvol zijn behandeld.


▪ Nare ervaringen uit het verleden
▪ Traumatische ervaringen
▪ Ongedefinieerde angstklachten
▪ Ongedefinieerde gevoelens
▪ Nachtmerries
▪ Oorlog, geweld, overval ervaringen
▪ Angst gerelateerde gevoelens
▪ Zelfbeeld klachten
▪ Zelfvertrouwen klachten
▪ Paniekaanvallen
▪ Allerlei angsten en fobieën
▪ Depressieve klachten
▪ Pijnklachten

Systeemspecialist Friesland is aangesloten bij SETN Samenwerkende EMDR therapeuten Nederland. De uitleg op deze website komt van: www.emdr-therapeuten.nl Zie hier ook voor meer informatie en de aangesloten therapeuten.

EMDR

bottom of page